Bloggerka Máma na cestách radí, jak se světem toulat s malými dětmi. Plány někdy nevychází, přiznává

9. květen 2022

Veronika cestuje s malou dcerkou po celém světě a pochvaluje si, že tak poznává různé lidi a kultury. Své zkušenosti předává ostatním.

Veronika Zelendová píše blog s názvem Máma na cestách. Pod stejnou přezdívkou vystupuje i na sociálních sítích. Ve svých příspěvcích se věnuje cestování s malými dětmi. To totiž může být někdy náročné a spousta lidí si myslí, že skoro až nemožné.

Tip na výlet v Česku

Veronika se ale cest po světě nechtěla po narození miminka vzdát. Nejprve s dcerkou cestovala jen tak po Česku a napadlo ji, že by se o své zážitky mohla podělit na blogu, aby tak podpořila i další rodiče. Pak se odvážila i za hranice. Nejdál byli s rodinou na Novém Zélandu a v Austrálii, kde dokonce i půl roku bydleli.

Ve svých příspěvcích píše hlavně o cestování a dává užitečné tipy, jak na to. Teď o tom vydala i knihu, která je vlastně takový návod, jak si výpravy s ratolestmi zorganizovat. I doma v České republice se dají objevovat poutavá místa. Veronika všem doporučuje například Hlinsko. Mají tam krásný Betlém a můžete se podívat i do Pekla.

Dcerka poznává cizí kultury

Starší dceři je teď pět let a cestování miluje. „Ta se doma nutí a nevydrží v klidu,“ směje se Veronika. Je ráda, že její děti už odmalička poznávají jiné kultury, zvyky a lidi ze všech koutů světa. „Malá vidí, jak se chovají. Jí každý přijde úplně normální. Nedělá mezi lidmi rozdíly. Neřeší, jestli je někdo bílý, černý, růžový nebo jestli má nějaký handicap. Bere lidi tak, jak jsou. Myslím, že je to pro ni dobré,“ myslí si Verča.

Má cenu vůbec taková dobrodružství s dětmi plánovat, nebo to nejde? „Je fain mít nějaký plán, ale být v pohodě i s tím, že to nevyjde,“ radí Máma na cestách.

Co s sebou na cesty rozhodně nebrat? Do kolika kufrů se Veronika i s dětmi dokáže sbalit? Poslechněte si celý rozhovor, který pro vás připravila Eva Sinkovičová.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související