Miroslav Jakeš přešel Grónsko sám a tajně. Ani rodina nevěděla, kde je

30. červenec 2020

Odvážný polárník má za sebou nespočet dobrodružných výprav. Jak se na ně připravuje a co všechno během nich zažil? A viděl někdy na vlastní oči iglú?

Jako první Čech došel na lyžích na severní pól a chladné oblasti ho lákají desítky let. V Grónsku byl už téměř třicetkrát a dvakrát ho celé přešel! Druhý přechod byl opravdu napínavý. Šel sám a nikomu o tom neřekl, protože to bylo zakázané.

Polárník Miroslav Jakeš Do chladných oblastí jezdí i kvůli polární záři

Není zima jako zima

Na Aljašce zažil teploty kolem -50 °C, které zvládl i díky tomu, že se rád otužuje třeba v ledové Vltavě. Teplota sama ale podle něj není hlavní problém. Tím je vítr a vlhkost. Takzvaná suchá zima, která panuje třeba na Sibiři, se prý snáší daleko lépe.

Začátky bez moderních technologií

Čtěte také

Při své první výpravě neměl Miroslav Jakeš s sebou mobilní telefon ani žádnou moderní elektronickou navigaci. Používal jen kompas a sextant. To je takový malý přístroj, který se k určení polohy používal už v 18. století. Měří postavení nebeských těles nad horizontem a podle toho dokáže jeho vlastník celkem složitými výpočty určit, kde se zrovna nachází.

Iglú nikdy neviděl

Na svých cestách Grónskem se potkal i s místními obyvateli Inuity, kterým se někdy říká Eskymáci. Možná si je představujete tak trochu postaru zabalené do tuleních kůží, jak postávají před svým iglú, což je tradiční obydlí z ledu a sněhu.

Polárník Miroslav Jakeš

Tak už to ale dávno není. Dnes Inutié bydlí v klasických domech, mají televizi i počítače a živí se hlavně rybolovem. Žádné iglú Miroslav během svých výprav neviděl.

Jak se v -50 °C staví stan? Potkal ledního medvěda? Kolik si vozí ponožek? Poslechněte si napínavé. vyprávění.

Cestovatelské středy na Rádiu Junior
Každou prázdninovou středu se ve vysílání a v soutěži Expedice Junior věnujeme jedné zajímavé zemi.
V 17:10  pro vás vždy vyzpovídáme zajímavého hosta.
Těšte se na zpěvačku Martu Jandovou, influencera Kazmu, zpěváka Toma Seana a další.
Sledujte náš program >>

autor: kpe
Spustit audio

Související