Bonsaj není druh stromu, ale způsob pěstování. Které dřeviny se pro ni hodí?

20. duben 2023

Odkud pochází pěstování bonsají? Co vlastně slovo bonsaj znamená? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Možná si myslíte, že bonsaj je určitý druh stromu, ale tak to není. Jde o způsob pěstování rostlin, zejména stromů, které díky němu mají miniaturní rozměry. V doslovném překladu bonsaj znamená strom v misce. A přestože jsou bonsaje spojené hlavně s Japonskem, staré umění zmenšování dřevin pochází ze starověké Číny.

V podstatě každý strom může být bonsají, ale musí být tvarován pomocí speciálních technik. Vše musí působit harmonicky. Typicky se dělají bonsaje z dřevin, ale jde to i ze sukulentů nebo třeba bylin. Jsou to rostliny dlouhověké a nejen, že přežijí svého pěstitele, ale většinou se dědí z generace na generaci.

Pro venkovní pěstování se hodí borovice, buk, javor nebo třeba jalovec. Pro pěstování doma zase fíkovník maloplodý, ten je ideální pro začínající pěstitele.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související