Krása sakur vyžene během svátku hanami Japonce do parků. Co tam dělají?

14. duben 2023

Proč jsou místní i turisté tak fascinovaní krásou sakurových květů? A slaví se tenhle svátek i u nás? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Základem japonského svátku hanami je radovat se z rozkvetlých sakur. Sakura ozdobná nebo taky třešeň pilovitá je druh ovocného stromu z rodu slivoň. Když na jaře rozkvétají, obklopí je turisté z Japonska i ze světa. Nadšeně pozorují květy obsypané stromy a fotí se.

Během svátku hanami se lidé v parcích pod rozkvetlými stromy scházejí s rodinami nebo přáteli a pořádají velké a dlouhé pikniky. Povídají si, hrají hry nebo na hudební nástroje a samozřejmě hodují. Při příležitosti svátku se připravují i speciální sladkosti, jednu z přísad tvoří právě květy sakur. Ty mohou být bílé, růžové, ale i tmavě růžové až rudé, sakur existuje několik set druhů. Tematické jídlo a pití nabízí během hanami v Japonsku i velké  známé řetězce rychlého občerstvení. Je libo hranolky se sakurovou příchutí?

Tahle křehká krása je ale pomíjivá, rychle rozkvetou a rychle také opadají. S oslavami se tedy nesmí otálet. Přesné datum slavení není nikdy přesně dáno, záleží na počasí a rozkvětu. JLidé musejí být ve střehu, sledovat informační weby a letáky a ve správném termínu parky navštívit.

Slaví se hanami taky někde u nás? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související