Obří sekvojovce umí hasit požáry a můžete je obdivovat i v Česku. Kde?

4. leden 2023

Sekvoje a sekvojovce patří mezi největší stromy světa. V čem jsou ještě tyto stromy výjimečné? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Průměrně se dožívají přes 2000 let a pocházejí z jihozápadní části Spojených států amerických. Sekvojovec obrovský je nejmohutnější strom na světě. Není však nejvyšší. Tohle prvenství patří jeho štíhlejší příbuzné sekvoji vždyzelené. Ta dorůstá až do 90 metrů. To je třeba výška 26 patrového panelového domu. Ale ví se i o daleko vyšších exemplářích.

Oheň nevadí

Oba druhy odolávají škůdcům a dokonce pro ně nepředstavuje problém ani běžný menší požár. Ten je pro ně vlastně užitečný. Očištuje okolí stromu a pomáhá jeho šiškám doschout a uvolňovat semena. Sekvoji a sekvojovci krátkodobé vystavení ohni neublíží, protože při zahřátí vznikají v jejich kůře chemické reakce, které oheň dusí. Z kůry se  pak začnou uvolňovat částice vody a plameny nemají šanci.

Na tyhle krasavce narazíte i v Česku. Najdete je snadno v Praze v Kunraticko-michelském lese nebo například v Ratměřicích u Benešova. Který konkrétní sekvojovec je považován za největší a kde roste? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související