Buchtičky se šodó! Poslechněte si pátý díl podcastu Superhrdinka

16. leden 2024

Alexin taťka má fakt rád fyziku a tak jí vysvětlil, že její páteční superschopnost má co dělat s infračerveným zářením. Má ale pravdu? A co je to ta „teplotní škála“? 

Všechny věci i živočichové kolem nás „svítí světlem“, které ale očima nevidíme. Říkáme mu infračervené nebo tepelné záření a můžeme ho pozorovat třeba pomocí termokamery. „Začneme pěkně popořadě. Infračervené záření je druh elektromagnetického záření, které je pouhým okem neviditelné. Vlnová délka infračerveného záření je totiž větší než vlnová délka světla, což je elektromagnetické záření, které vidíme,“ vysvětluje Jitka Houfková.

„Alex vidí svět v takzvaných nepravých barvách. To jsou barvy, které se používají k ukázání předmětů, které vyzařují infračervené záření. Nepravé barvy, jak jejich označení napovídá, neodpovídají skutečnosti. Jsou zvoleny tak, abychom měli dobrou představu o sledovaném ,neviditelném‘ předmětu a mohly by být zvoleny klidně úplně jinak,“ dodává Vojtěch Žák.

Alex radí:
Jasně, takže táta měl vlastně pravdu.

Tepelné záření je to druh elektromagnetického záření, které závisí na teplotě tělesa, říká pan učitel Vojtěch.

Pokud se díváte na nějakou věc s využitím Alexiny superschopnosti, uvidíte ji v takzvaných nepravých barvách, např. v červené, oranžové, žluté, modré nebo černé, podle toho, jakou má teplotu, doplňuje paní učitelka Jitka. Infračervenému záření se totiž také říká záření tepelné a vyzařují ho všechna tělesa, dodává.

Když už víte, jak to funguje, vyzkoušejte si odhadnout, jakou nepravou barvu budou mít různé věci:

Všech 5 dílů podcastu Superhrdinka je k poslechu na webu Radia Junior i v aplikaci mujRozhlas. Objevujte svět fyziky zábavnou cestou s námi! >>

Napsala a režírovala: Anna Vošalíková
Vypráví: Tereza Dočkalová
Zvukový mistr: Dominik Budil, Jaroslav Pokorný
Hudba: Jaroslav Pokorný
Premiéra: 16. 1. 2024
Odborná spolupráce: Zuzana Sikačová
Odborná spolupráce na didaktické části:
Jitka Houfková a Vojtěch Žák
autor: agf
Spustit audio