Byla maličká, plešatá a skoro slepá. Jak se Minnie Woolsey alias Ptačí dívka proslavila?

20. březen 2023

Lidé platili za to, aby se na ni mohli podívat. Jak to ale vnímala ona sama?  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

V dobách, kdy se takzvaná obludária a nejrůznější cirkusy těšily velké popularitě, stávali se někdy jejich atrakcí i lidé s tělesným postižením. Některé jsme si už ve Zvídavci představili. Další takovou hvězdou byla Minnie Woolsey, které se taky říkalo ptačí dívka.

Narodila v roce 1880 a trpěla Seckelovým syndromem, což je vzácné vrozené onemocnění. Ovlivňuje jak vzhled, tak schopnosti. Takové osoby mají zvláštní obličej, jsou velmi malé a také trpí závažně zpomaleným intelektuálním vývojem. Minnie vynikala nosem a ústy, které připomínaly zobák a velkýma očima. Navíc byla plešatá, bezzubá a skoro slepá.

Do svých představení ji pravděpodobně přímo z psychiatrické léčebny angažoval jistý americký majitel cirkusu. Dívka pak musela vystupovat v ptačím kostýmu a tancovat nebo jen tak sedět před smějícími se diváky. Těžko si na to zvykala a kvůli své nemoci pravděpodobně ani moc nevěděla, co se děje. Svoji pochybnou „slávu“ si tak asi nijak zvlášť neužívala. A to se dokonce dostala i do filmu Zrůdy od Toda Browninga.

Protože se ale o sebe neuměla sama postarat, nic jiného jí nezbývalo. Na přelomu 19. a 20. století se s lidmi s tělesným nebo mentálním postižením bohužel nezacházelo vždy úplně nejlépe.

Jak to s Minnie dopadlo? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související