Byli dražší než koně a hrozilo jim vyhynutí. Opravdu dokáže irský vlkodav ulovit vlka?

27. září 2022

Tenhle pes s děsivým jménem má dlouhou a zajímavou historii. V minulosti byl velmi ceněn a pokud byl z královského chovu, stál více než jezdecký kůň. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Irský vlkodav je jedno z největších plemen psů s dlouhou historií. Pochází z Irska a na jeho vzniku mají zřejmě zásluhu staří Keltové. Ti patrně zkřížili dogovité psy s chrty z Egypta. 

Čtěte také

Vlkodavové byli velmi oblíbení a mocní lidé si šedé chlupáče sebou dávali jako vzácné dary. Ti z královského chovu měli dvakrát větší cenu jezdecký kůň. Své současné pojmenování získali v 15. století. Šlechta je tehdy používala k lovu zvěře a místní sedláci s nimi lovili vlky. 

Používá je ještě dnes někdo k zabíjení vlků? A je vlkodav vhodný parťák do bytu? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související