Češi jsou nejplešatější národ. Proč lidem padají vlasy a dá se s tím bojovat?

23. říjen 2023

Slušet vám to může s vlasy i bez nich. Někteří lidé se ale snaží plešatění zastavit. Proč vůbec lidi plešatí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Asi jste si už taky občas všimli, že někteří lidé, obzvlášť muži středního věku, často nemají moc vlasů anebo třeba žádné. Proč to tak je a dá se s tím něco dělat?

Proč lidem padají vlasy?

Češi jsou nejplešatější národ světa, naopak nejméně se plešatí v Číně. Běžné ztrátě vlasů se odborně říká androgenní alopecie. Týká se zhruba poloviny dospělých mužů, kterým začnou řídnout a vypadávat vlasy ještě před čtyřicátým rokem života.

Ubývání vlasů některé muže hodně trápí

Souvisí to s dědičností a je podmíněno geneticky. U mužů za ztrátu vlasů může také vysoká hladina testosteronu, což je mužský pohlavní hormon. Dále ale hraje roli i špatná strava, nedostatek důležitých vitaminů a stres. Na zpomalení ubývání porostu na hlavě existují různé přípravky, ztrátu vlasů však úplně nevyléčí. Vlasy se dají také za určitých podmínek transplantovat. 

Jde to i bez vlasů

Některým plešatým lidem ale vlasy vůbec nechybí a jsou na svou holou hlavu pyšní. Vždyť slušet to přece může člověku i tak. Podle některých průzkumů jsou dokonce plešatí muži považování za inteligentnější, mužnější a úspěšnější. 

Snaží se s tím vědci něco dělat? A týká se plešatění i žen? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související