Vítejte ve vesnici dlouhovlasých žen. Jak to, že nešediví a proč se nesmí ostříhat?

1. prosinec 2023

V čínské vesnici by se kadeřník asi neuživil. Ženy si tam vlasy nestříhají a samy z nich vytváří účesy, které o své nositelce lecos prozradí. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

V Číně můžete vidět spoustu zvláštních a zajímavých věcí. Jednou z nich vesnice dlouhovlasých žen. Jmenuje se Huangluo a nenajdete v ní nakrátko ostříhanou ženu. Jde o prastarou tradici a lidé z kmene Yao věří, že dlouhé silné vlasy přináší dlouhý život, štěstí a bohatství.

Ženy z vesnice Huangluo ukazují své dlouhé vlasy jen výjimečně

Ostříhat si je mohou jen jednou za život, většinou kolem 18. roku života. Vlasy nosí vždy speciálně upravené, různé účesy napoví o nositelce mnohé. Třeba to, jestli je vdaná, bezdětná nebo touží po lásce. Dvakrát ročně mohou krásu jejich vlasů obdivovat i návštěvníci vesnice. To se totiž koná festival, během kterého probíhá tradiční rituální mytí vlasů v místní řece.

Jaké přípravky na vlasy ženy z Huanglua používají, aby je udržely pořád krásné a černé? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související