Český ostrov v moři přístupný tunelem za 2 hodiny: Bláznivý nápad nebo reálný plán?

1. březen 2024

Co kdybyste se z Česka mohli za dvě hodinky dostat vlakem k moři do Chorvatska? Že je to nemožné? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Představte si, že by existoval tunel, kterým byste za chvíli dojeli z Česka až k moři. Něco takového se opravdu plánovalo. Mělo jít o Tunel ČSSR – Jadran. Železniční trať měla vést z Českých Budějovic přes rakouský Linec až na slovinské pobřeží Jadranu. Celkem šlo o 410 kilometrů(z toho 345 kilometrů v tunelech).

Chorvatsko

A co víc – výstupní stanice se měla nacházet na ostrově, který by byl naším územím! Vznikl by umělou cestou. Horninu vytěženou při stavbě tunelů by navršili na mořské dno a vytvořili by tak ostrov pro skvělé dovolené. Na ostrově se měl nacházet i československý mořský přístav Adriaport.

Celým nápadem se už od 40. let minulého století zabýval profesor Karel Žlábek. V druhé polovině 70. let vypracoval studii, jak by se celý projekt dal realizovat. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit obchodní trasu, dovolenková destinace byla jen příjemný bonus.

Kolik vlaků mělo na trať každý den vyrazit a jakou rychostí by jezdily? A proč se projekt nakonec neuskutečnil? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související