Pavouci, fast food i rozkládající se maso. Který vánoční zvyk vám přijde nejpodivnější?

20. prosinec 2023

Kde si pochutnávají na rozkládajícím se syrovém mase? Kde chodí na večeři do fast foodu  a kde můžete na stromečku najít umělého pavouka? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Říká se: Jiný kraj, jiný mrav. To, co nám může připadat divné, je jinde úplně normální. A to je na tom hezké. Týká se to i i vánočních zvyků.

Na Islandu nosí dárky vánoční skřítci. Nadělují je už od 12. prosince. Každý Islanďan by měl taky dostat něco nového na sebe. Jinak by mu prý mohla kočka sníst vánoční večeři, nebo rovnou i jeho samotného.

Čtěte také

Finský vánoční zvyk asi tolik nepřekvapí, na Štědrý den se tam totiž chodí do sauny. Naopak v teplém podnebí Venezuelského města Caracas se tradičně přijíždí na vánoční mše na kolečkových bruslích. Uzavírají se kvůli tomu i silnice, aby se bruslařům dobře drandilo.

Na Ukrajině zase na vánočních stromcích najdete často pavučiny nebo umělé pavouky. Proč? To se dozvíte, když si pustíte tenhle díl Zvídavce.

V Grónsku vám zase na Štědrý večer naservírují kus velrybí kůže nebo syrové maso arktických ptáků zabalené v tulení kůži, které se začně jíst, až když se začne rozkládat. Ňamka, co?

A víte, ve které zemi se chodí na štědrovečerní večeři do fast foodu? Je to Japonsko. Může za to jedna jediná reklama, která před mnoha lety Japonce pobláznila a dala tak vzniknout novodobé tradici.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související