Co si můžete vyrobit ze stromové mízy? Lahodný sirup nemusí být jen z javoru

29. říjen 2024

Kdy se nejčastěji čepuje stromová míza? Jak pak strom správně ošetřit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Našeho posluchače Vincenta by zajímalo, čím je zajímavá míza ze stromu. Pojďmě tedy na to!

Míza je čirý roztok obsažený v cévních svazcích rostlin. Skládá se z vody, cukrů, organické kyseliny, minerálů a enzymů a umožňuje rostlině růst. Je to její zdroj živin. Proudění v rostlině mízy probíhá od kořenů k listům.

Míza může ze stromu vytékat i samovolně. na vině může být například hmyz

Ze stromů můžete mízu i získat. Stačí navrtat nebo nařezat kůru a míza teče ven. To se ale musí provést správně, a pak je důležité otvor ošetřit, aby to neohrozilo zdraví stromu. A samozřejmě u toho musí být někdo dospělý ;-)

Asi nejznámější využití v našem jídelníčku má míza z javoru, ze které se vyrábí sladký javorový sirup. Lahodný sirup se dá ale získat i z vařené mízy břízy nebo lípy. 

Jak správně strom ošetřit po získání mízy vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související