Dokážete poznat rozdíl úpalem a úžehem?

29. duben 2022

Úpal a úžeh jsou onemocnění spjatá s přehřátím. Mají podobné příznaky, a přesto se liší. Víte, jak? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Už jste někdy měli úpal nebo úžeh? Dokážete je rozpoznat? Většina lidí si je spojuje s létem, vedrem a sluněním, ale jsou trochu na omylu. Úpal totiž se sluníčkem vůbec souviset nemusí.

Úžeh

K němu dochází při dlouhém pobytu na prudkém slunci. Zvlášť, pokud se nechráníme pokrývkou hlavy a nepijeme dost vody. Jde o přehřátí mozku. Člověku s úžehem je nevolno, zvrací, bolí ho hlava, má teplotu, potí se a přichází tak o vodu a důležité minerály.

Úpal

Úpal nemusíte dostat na slunci. Jde o celkové přehřátí organismu, ke kterému může dojít, pokud jste někde, kde je opravdu hodně vedro a nevětrá se tam. Třeba v rozpáleném autě. Tělo nezvládá vyrobit dost potu k ohlazení a přehřeje se. Příznaky jsou podobné jako u úžehu, jen horečky mohou být vyšší.

Jakou pomoc poskytnout lidem s úžehem nebo úpalem? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související