Dentální hygienistka: Návštěva zubaře nestačí, ústní voda není třeba a pozor na určité typy elektrických kartáčků

24. únor 2023

Jak pečovat o zuby, zvlášť o ty dětské? Jak si je správně čistit a proč je důležitá dentální hygiena? Moderuje Eva Sinkovičová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Dentální hygiena je preventivní a léčebný obor. Pomáhá lidem předcházet problémům se zuby. Zároveň ale pomáhá řešit, když už nastanou. Eva Sinkovičová si do studia Rádia Junior pozvala dentální hygienistku Terezu Pěnkavovou.

Je rozdíl mezi zubařem a dentální hygienou?

„Přišlo mi skvělé zachraňovat lidem zuby před zubaři,“ vzpomíná se smíchem Tereza, co ji zaujalo na téhle profesi. „Když budeme zuby skvěle čistit, nemusí nám zubaři nic vrtat,“ vysvětluje.

Jen návštěva zubaře totiž podle ní ke zdravému chrupu nestačí. Dvakrát ročně by měl každý zavítat i na dentální hygienu, kde se dozví, jak o zuby pečovat a ještě odejde s krásně vyčištěným chrupem. Na to běžní zubaři nemají čas a sami uvítají, když k nim na preventivní prohlídku přijde pacient s chrupem ošetřeným od dentálního hygienika.

Elektrické kartáčky ano, ale...

V poslední době jsou v kurzu elektrické kartáčky. Jaký na ně má Terka názor? „Hodně ušetří práci s rukou,“ uznává jejich přínos, ale zároveň varuje: „Ale je důležitý typ kartáčku. Vyrábí se například rotační, které nejsou šetrné k dásním.“ Proto vždy kupujte kartáčky sonické nebo oscilačně-rotační. „Elektrické kartáčky doporučuji všemi deseti,“ uzavírá odbornice.

Co je podle Terezy prakticky zbytečné, je ústní voda. „Zuby nám nevyčistí, spíš jen zpříjemní dech,“ říká. Kdo chce podle ní ústní vodu stejně používat, měl by si vybrat tu bez alkoholu (ten vysušuje sliznice) a rozhodně tu, která je úplně čirá. Zabarvené ústní vody mohou způsobovat pigmentaci zubů.

Jak porazit nudu

Ať už máte elektrický, nebo klasický kartáček, hlavní je ho umět ovládat. Nikdy zuby nedrhněte pohyby sem tam. Vždy s ním provádějte malinké krouživé pohyby, zvláště v blízkosti dásní. A pokud vás čištění zubů nebaví, otevřete si při něm knížku nebo pusťte televizi. Budete se divit, jak dlouho to najednou vydržíte.

Jak prohlídka na dentální hygieně probíhá? Co všechno vás naučí? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související