Hasiči musí vyjet do 2 minut. Kam volat a jak se jim říkalo v minulosti?

6. březen 2023

Jednotky hasičského záchranného sboru ČR zachraňují životy i majetek. Víte jak se jim říkalo dříve? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Dnes se jim říká hasiči, ale dříve se ozančovali jako požárníci. Hasí totiž požáry. Už ve starověkém Římě existovalo něco jako hasičský sbor. Skládal se z otroků. Později to nějak vymizelo a v případě požáru hasil každý, kdo byl zrovna poblíž požáru. Až počátkem 19. století se opět začínají objevovat sbory požárníků, nejprve tedy ty dobrovolné.

Jednotka hasičského záchranného sboru ČR musí vyrazit dvě minuty od vyhlášení poplachu. A víte, kam zavolat, když je potřeba? Číslo tísňového volání je 150, můžete ale taky využít jednotné evropské číslo tísňového volání 112.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související