Nejbezpečnější trezor světa skrývá semena. Musela se už někdy použít?

3. březen 2023

V trezoru poslední záchrany nenajdete  diamanty ani zlato, ale něco daleko cennějšího. Semena rostlin. Kde se tento výjimečný trezor nachází? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Globální úložiště semen bylo vybudováno za polárním kruhem na norském souostroví Špicberky. Oficiálně bylo otevřeno koncem února roku 2008, takže funguje už 15 let. Založeno bylo kvůli tomu, aby v případě nějaké globální nebo i regionální krize byla zachována biologická rozmanitost.

Najdete tu semena rostlin z celého světa. Aktuálně už je tu přes milion vzorků semen. Přispěla i Česká republika. Uchovávána jsou v podzemní jeskyni, tedy hluboko pod trvale zmrzlou půdou na Špicberkách. Proč právě tam? Nehrozí tu nebezpečí zemětřesení, nadmořská výška má chránit před zatopením. Nemělo by k němu dojít, i kdyby sníh na pólech roztál.

Musela se už skladovaná semena někdy použít? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související