Jak vzniká vlna tsunami a proč se v ní nemají lidé snažit plavat?

2. březen 2023

Co vlastně znamená slovo tsunami? Jak může být taková vlna vysoká a jak před ní nejlépe uprchnout?Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tsunami říkáme jedné nebo častěji sérii po sobě jdoucích obřích vln. První vlna obvykle nebývá nejsilnější. Nejvíce záznamů o tsunami máme z Japonska, odtud taky pochází jejich označení. Tsu znamená přístav a nami vlna, takže tsunami znamená doslova něco jako velké vlny v přístavu.

Obyčejná vlna je nejčastěji vyvolána větrem a tlačí vodu na povrch. Tsunami naopak ovlivňuje celý vodní sloupec ode dna až na povrch. Čím vyšší je, tím bude tsunami rychlejší a silnější. Nejčastěji je tsunami vyvolaná zemětřesením na dně oceánu, ale také třeba výbuchem sopky, sesuvem půdy nebo pádem meteoritu.

Co mají dělat lidé, na které se žene velká tsunami, nebo se v ní dokonce ocitli? Plavat nemá cenu. Tak co tedy? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související