Hatérie je živoucí fosilie. Proč má tři oči?

29. listopad 2022

Hatérie novozélandská vypadá jako obyčejná ještěrka. Tento prastarý živočich ale žije až sto let, má třetí oko a zvláštní jsou i jeho zuby. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Patří k prastarému řádu plazů a nejrozšířenější byla v druhohorách. Je to vlastně taková živoucí zkamenělina. Žije pouze na několika malých ostrovech patřících k Novému Zélandu a může žít i více než sto let. 

Hatérie novozélandská

Co je to fosilie?

Zkamenělé zbytky pradávných živočichů a rostlin nebo jejich otisky. Živoucí fosilie se pak říká živočichům, kteří měli dříve více příbuzných druhů, které ale časem vymřely.

Hatérie jsou dlouhé zhruba 50–80 cm. Žijí v norách, loví v noci a živí se hmyzem a drobnými obratlovci. Od většiny obratlovců se liší tím, že mají třetí oko. To měly v dávných dobách i jiné druhy, ale hatérie je jedním z mála, kterým zůstalo. Našli byste ho na temeni její hlavy. Mladé hatérie jím nejspíš opravdu částečně vidí, v dospělosti pak ale slouží už jen k rozlišení světla a tmy a je překryté šupinami a kůží.

Co dalšího podle vědců třetí oko hatérie dokáže? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související