Hypertrichóza mění lidi ve „vlkodlaky“. Kolik jedinců na světě tím trpí?

1. září 2022

Vzácná nemoc způsobuje nadměrný růst tmavých chlupů na nezvyklých místech. Získala si tak označení vlkodlačí syndrom. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Hypertrichóza je velmi vzácné onemocnění. Jedinec se s ním buď narodí, nebo se může projevit až v průběhu života. Trpí jím jeden člověk z několika milionů. Na světě je aktuálně kolem 50 lidí s touto poruchou. 

V 19. století se tito lidé často živili prací u cirkusu. Návštěvníci se na ně chodili koukat jako na zvláštnosti. Osoby postižené hypertrichózou se vyskytovaly i ve středověku. Tam to však měly opravdu těžké. Jak to? A jak vlastně podle vědců tahle nemoc vzniká?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související