Jak dlouho používáme skleněná zrcadla a v čem se lidé prohlíželi předtím?

15. leden 2024

Prohlíželi se lidé v zrcadlech vždy? V kolika letech se dítě pozná v zrcadle a poznají se i zvířata? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Zrcadla dnes bereme jako běžnou věc. V dávné minulosti je ale lidé neměli. Nejdříve se si mohli svůj odraz prohlížet asi jenn ve vodní hladině. Pak se používaly mísy naplněné olejem a asi v 6. tisíciletí před naším letopočtem se objevily vyleštěné obsidiánové desky, které sloužily jako zrcadla. Od 2. století před naším letopočtem se začala vyrábět kovová zrcadla z leštěného kovu, ale pořád to nebylo to pravé.

Bronzová zrcadla ve stylu zvířat z 5-3 století před naším letopočtem

Ve starověkém Řecku a Římě už používali sklo potažené cínovou vrstvou. Předchůdci našich zdrcadel se objevily kolem roku 1300 v italských Benátkách. Sklo se pokrylo sloučeninou rtuti a cínu, bylo tím pádem ale zdravotně závadné. Dnešní zrcadla se stále tvoří ze skla a z tenké vrstvy roztoku dusičnanu stříbrného, která je na zadní straně skleněné tabule, často se používá taky vrstva hliníků.

Ještě v 17. století měli zdracdlo doma jen ti bohatší lidé. Běžnější součástí domovů se stalo až někdy v 19. století.

V zrcadle se poznají i některá zvířata. Která? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

I některá zvířata se dokážou poznat v odrazu zdrcadla

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související