Proč má lev v českém státním znaku dva ocasy a která země má ve znaku jednorožce?

25. září 2023

Proč máme ve znaku lva a kde se vzal jeho druhý ocas? Která zvířata mají ve znacích jiné země? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Lev je s Čechy spojován asi od poloviny 12. století. Kníže Vladislav II. získal pro svůj rod do znaku stříbrného jednoocasého lva. Císař mu tehdy udělil královský titul a erb za statečnost v boji.

Kde se vzal ale ten druhý ocas? Údajně se dva ocasy objevily už dříve, nezpochybnitelný záznam o tom však pochází až z poloviny 13. století.

Co znamenají zvířata na našem velkém státním znaku?

Další zvíře v našem znaku

Česká republika má dva stání znaky. Malý a velký. Na malém je dvouocasý lev, na tom velkém najdete dva lvy (historický znak Čech), stříbrno-červeně šachovanou orlici (znak  Moravy) a černou orlici (znak území Slezska).

Tehdy se syn krále Václava I., Přemysl Otakar II, stal moravským markrabětem a druhý lví ocas údajně symbolizoval spoluvládcovství otce a syna. Další teorie mluví o tom, že dva propletené ocasy by mohly vyjadřovat spojení dvou ústředních zemí – Čech a Moravy a značit jejich rovnocennost.

Státní znak Spojeného království

Významem znaků a erbů se zabývá heraldika. Lev podle ní představuje sílu, cnost a odvahu. Nejsme jediná země, která ho má ve znaku. Zajímavý státní znak má i Spojené království. Má na něm totiž jednorožce, který zastupuje Skotsko.

Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Čtěte také

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související