Jak dlouho žije mol šatní, co nenávidí a jak se ho zbavit?

31. červenec 2023

Pokud vám doma ze skříně vylétne malý motýlek, neradujte se. Byl to asi nejspíš mol a vy najdete díru v oblíbeném svetru. Jak se molů zbavit? Boj s ním musíte zahájit, co nejdřív. Jak na to? Poslouchejte. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Mol šatní při vhodných podmínkách dokáže za rok přivést na svět i čtyři generace potomků. Jeden mol může navíc žít klidně i tři měsíce. Při boji s tím to škůdcem se každý přirozeně zaměří na létající motýlky, ti jsou už ale v podstatě neškodní.

larva mola šatního (vlevo) a dospělý jedinec (vpravo)

Díry do vašeho oblečení vám totiž udělaly jejich larvy. Těm nejvíce chutná vlna, ale klidně se pustí i do bavlny a lnu. Aby se molům u vás ve skříni moc nelíbilo, měli byste ji pravidelně větrat. Nikdy taky nevkládejte do skříně oblečení, které je navlhlé, ať už po vyprání nebo od potu. To by mohlo napáchat opravdu velké škody.

Jaké chemické i přírodní odpuzovače a lapače zvolik, když už se u vás moli zabydlí? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související