Proč některé včely po bodnutí umřou a umíte správně vyndat žihadlo?

24. leden 2022

Jaký je rozdíl mezi bodnutím včelou a vosou? Může být nebezpečné a co nejrychleji zmírní bolest?

Už jste někdy dostali žihadlo? Hmyz se tak brání, když se cítí ohrožený. Při bodnutí vám do těla vpraví malé množství jedu. To je naštěstí pro většinu zdravých lidí neškodné.

Smutný osud včel

Vosa píchne a odletí nezraněná. Včelí žihadlo však zůstane v ráně kvůli zpětným háčkům, které v kůži uvíznou. Žihadlo se od těla včely utrhne i s jedovým váčkem a včelka po pár chvílích uhyne.

Poznáte je? Zleva: včela, čmelák, vosa, sršeň.

Takové sebeobětování u nás najdeme jen u včely medonosné. Samotářské druhy včelek zpětné háčky nemají a po bodnutí neumírají. Má to svůj důvod. Jaký? Poslechněte si audio a dozvíte se to.

Jak správně vyndat žihadlo?

A jak tedy na vyndání žihadla? Žihadlo včely medonosné se musí vytahovat velmi opatrně právě kvůli jedovému váčku. Ideální je ho seškrábnout tupou stranou nože nebo nehtem, rozhodně ale nevytahovat pinzetou nebo prsty, jinak váček zmáčknete a do rány se dostane více jedu. 

Po bodnutí vosy se na místo vpichu radí přiložit cibuli nebo citron. Po vyndání včelího žihadla můžete kůži potřít mýdlovou vodou. Vždy je ale dobré vpich ledovat.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související