Jak vypadaly středověké hostiny? Co se jedlo a jak chutná páv?

13. říjen 2023

Jedlo se ve středověku rukama, nebo se využíval příbor? Kde seděl panovník a jak se upravovala taková labuť? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Vypadaly středověké hostiny podobně jako v historických filmech? To by zajímalo naše posluchače Jindru a Jeronyho. Tak se na to podíváme. O stolování ve středověku si můžeme udělat představu z kronik a taky z obrazů.

Panstvo už tehdy dodržovalo určitá pravidla stolování. Před jídlem si máčeli ruce v miskách s vodou, maso se krájelo nožem a omáčky se nabíraly plackami nebo chlebem. Vidlička byla dlouho zcela neznámá, lžíce se používala na polévku a kaši. Zbytek se konzumoval zkrátka rukama.

Na tehdejší hostině šlechty a boháčů nesměl chybět ani pečený páv nebo labuť. Ta se po upečení znovu navlékla do kůže i s peřím. Páv se zase pekl vztyčený, aby vypadal, že je stále naživu. Jeho maso ale prý není žádná lahůdka. Je bez chuti a tuhé. Na slavnostně prostřeném stole sloužil tedy asi spíše jako ozdoba.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související