Jaké nástroje používali pravěcí lidé a jak je vyráběli? Znali dokonce i lepidlo

20. prosinec 2022

Pravěk si někdy představujeme jako dobu, kdy lidé ještě nic neuměli. Není to pravda. Pravěcí lidé objevili spoustu úžasných věcí. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Našeho fanouška Enza by zajímalo, co používali při práci pravěcí lidé. Pravěk je označení pro dobu v dávné minulosti, která byla opravdu velmi dlouhá. Dnes ji dělíme na tři období – dobu kamennou, dobu bronzovou a dobu železnou. Takže je jasné, že nástroje se v jednotlivých obdobích značně vyvíjely a lišily.

A právě podle suroviny, ze kterých se nástroje zrovna nejvíc vyráběly, jsou období pravěku pojmenovaná. V době kamenné se tedy například nástroje vyráběly z ... no jasně – z kamene! Ten se lidé postupem času naučili opracovávat do různých tvarů. 

Opracované kameny připevňovali na násady a vyráběli si i oštěpy a šípy. K připevňování využívali třeba šlachy a kůži zvířat nebo taky pravěké lepidlo, jehož základem byl březový dehet. Nástroje zhotovovali i ze dřeva, paroží nebo kostí. Postupem času pak naši předkové přišli na to, jak vyrábět keramiku a později i kovové nástroje.

Z jakého kamene byly ty nejlepší pravěké nástroje? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související