Jarních rojů včel se nemusíte bát, nejsou útočné, jen hledají nové místo, uklidňuje včelař

12. červen 2023

Jak včely vyrábí med? Jakým tanečkem se dorozumívají? To vše nám prozradí včelař Evžen Báchor. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior jsme se s odborníkem Evženem Báchorem věnovali včelám. V pardubickém studiu s moderátorkou Jitkou Slezákovou nahlédli do včelího úlu.

Jsou roje nebezpečné?

Na přelomu jara a léta se včely množí a vylétají ze svých úlů, aby získaly potřebné zásoby medu. „Období květen červen je ve znamení rojení včel. Je to přirozený proces, kdy se včely potřebují rozdělit,“ říká včelař.

Z úlu tak vylétne stará matka se svou výpravou mladých nově narozených včel a jako roj si hledají nové útočiště. „Rojů se nemusíme bát, roj není útočný, jsou tam mladí, co neumí lítat a hledají si nové místo,“ uklidňuje.

Jak vzniká med

Mezi včelami jsou takzvané pátračky, které v okolí najdou například kvetoucí strom, vrátí se o úlu a poví o nem osttním včelám. Ty pak nanosí velké množství šťávy, kterou musí přeměnit na med. Ten následně uloží do plástů a začnou ho vysoušet.

Med se tak netvoří z pylu rostlin, jak si někteří lidé myslí. Pyl včely využívají jako potravu.

Včely

Včelí telefonování

A jak si včelky mezi sebou povídají? Způsob jejich komunikace můžeme přirovnat k telefonování. Včela, která například našla ovocný strom s velkým množstvím šťávy přilétne do úlu, kde je zbytek osazenstva na plástu.

„Ona tam přilétne, chodí po tom plástu, najednou se zastaví, začne tancovat a dělá takový taneček jako osmičku. Udělá osmičku, zastaví se a zaklepe zadečkem,” popisuje Evžen. Tento taneček opakuje. „Jsou to vlastně vibrace, které se přenáší z jednoho plástu na druhý,” dodává. Včely jsou tedy schopny díky taneční poznat, kde je pastva, jak daleko i pod jakým úhlem.

Pokud byste se chtěli o včelaření dozvědět více, poslechnete si Klub Rádia Junior, kde zjistíte, jakou barvou a proč se letos po celém světě značí včelí královny.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , bva
Spustit audio

Související