Jak rychle by musel člověk běžet, aby překonal sprint brouka svižníka?

11. srpen 2023

Jak rychle běží svižník – jeden z nejrychlějších tvorů na zemi? A můžete ho potkat i v České republice? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Brouk svižník nedostal své jméno jen tak náhodou. Na dlouhých štíhlých nožkách dokáže běžet rychlostí kolem třináct kilometrů za hodinu.

Že vám to nepřijde zas tak moc? Tak si to přepočítejme do broučích poměrů. Svižník překoná za sekundu vzhálenost, která odpovídá stodvacetinásobku délky jeho těla. Pro porovnání: nejrychlejší člověk překoná za sekundu délku svého těla jen pětkrát. Kdyby se tedy chtěl vyrovnat svižníkovi, musel by člověk běžet rychlostí minimálně sedm set dvacet kilometrů za hodinu. A to nejde.

Čím se svižník živí? A dokáže v takové rychlosti vidět okolí? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související