Jedna z nejdražších káv se vyrábí z bobků. Kolik stojí a proč někteří před cibetkovou kávou varují?

10. květen 2023

Trus rozromilých cibetek obsahuje kávová zrna, která lidé sbírají a praží. Jaký zákaz se skrývá za jejím objevem? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Jestli vaši rodiče rádi pijí kávu, určitě by chtěli vyzkoušet tu cibetkovou. Je totiž výborná, vzácná a drahá. Cibetka přitom není žádná rostlina, ale malá šelma.

Hlasujte pro Zvídavce 
do 5. června 2023 se hlasuje v Anketě podcast roku. Udělejte Evě Sinkovičové radost a podpořte ji. Jak na to?

Chci podpořit Zvídavce >>

Aby si lidé mohli vychutnat voňavou kávu, musí se její zrna pražit, namlít a zalít horkou vodou. Zrna se schovávají v bobulích kávovníku, kterým se také říká kávové třešně. V případě běžné kávy je lidé sbírají přímo z keřů. Cibetková káva je jiná – zrna se musí vybrat z trusu volně žijící cibetky, která je vyloučí po té, co si pochutná na kávových třešních. 

To, že prošla trávicím traktem cibetky, prý zrnům kávy dodá lepší vlastnosti. Trus cibetek se musí hledat a zrna z něj vybírat. Proto je takové kávy málo a je drahá. Jedno kilo může stát i 20 000 Kč. Má to ale jeden háček. Někteří lidé cibetky chytají, drží v klecích a krmí kávovými bobulemi, aby vzácných zrn získali víc, snadněji a mohli je prodat levněji. Je to týrání a žádný milovník hnědého nápoje by to neměl podporovat. Někteří proto tento druh kávy odmítají úplně.

Za objevem cibekové kávy se skrývá jeden zákaz. Jaký? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související