Jonáši Ledeckému barvoslepost nepřekáží. Kreslí komiksy a pro sestru Ester navrhuje kombinézy

14. červen 2024

Kdy Jonášovi vyšla první komiksová kniha? Proč svou sestru Ester vidí jako superhrdinku? A jak výtvarníka limituje barvoslepost? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívil hudebník, výtvarník a komiksový kreslíř Jonáš Ledecký. Povídal si s moderátorkou Evou Sinkovičovou. 

Od komiksů k ilustracím 

Jonáš vystudoval uměleckou školu a první komiksová kniha mu vyšla už v patnácti letech. Umění se věnuje i přes lehkou poruchu barvocitu. Má například problém poznat modrou od fialové.

Dřív mu to způsobovalo problémy. Hlavně ve škole, kde kvůli této poruše dostával špatné známky. Teď si ale víc věří a barev se nebojí. „Dneska je výhoda, že se barvy dají dělat v počítači,“ pochvaluje si. Základní kresbu ale stále vytváří na papír.

Jonáš Ledecký s tatínkem Jankem a jejich společnou knihou Verše potrhlé

Talentovaný sympaťák netvoří jen komiksy. Na kontě má i několik ilustrovaných knížek. Ve spolupráci se svým tatínkem, hudebníkem Jankem Ledeckým, vytvořili pro děti knihu Verše potrhlé. Sám pak napsal a ilustroval titul Tulíňkovi. Hodně energie vložil i do nového drsného komiksu Afterpunk.

Umění na kombinéze 

Sestře Ester navrhuje Jonáš každou sezónu potisk na sportovní kombinézu. „Poslední dobou si oblíbila na lyžích jezdit v bílé,“ prozrazuje. Kombinézu na snowboard jí naopak navrhuje v černé barvě, aby byl mezi oběma disciplínami patrný kontrast. 

Jonáš Ledecký se sestrou Ester na výstavě jeho děl

Svou první olympiádu Ester absolvovala i přes velké bolesti zad. Jonáš ji za tuhle vůli obdivuje a navrhl jí superhrdinskou kombinézu. „Je to i tím, jakou má neskutečnou vůli, což má společné se spoustou komiksových superhrdinů: neustále bojovat, i když to vypadá, že ten boj je marný.“ 

Jonáš má i svou kapelu, se kterou vystupuje. Chcete vědět víc? Poslechněte si celý rozhovor v audiu nahoře pod fotkou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva , kpe
Spustit audio

Související