K bezodpadovému životu často dospělé přivedou jejich děti. Naučte se věci znovu používat, apeluje organizace Zerowasters

14. září 2023

Jak probíhá Týden bez odpadu? Jak začít s udržitelným životem? A co je to swap? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Moderátorka Denisa Kimlová a její dětská kolegyně Viktorie Seifertová v Klubu Rádia Junior probraly zero waste, tedy nulový odpad. S Veronikou Nováčkovou a Alžbětou Maryškovou z organizace Zerowasters si povídaly o udržitelném životě v rámci mezinárodní akce Týden bez odpadu.

Zero waste week

Každý rok probíhá v různých koutech světa akce s názvem Týden bez odpadu, v angličtině Zero waste week. Jedná se o enviromentální událost, která má za cíl podpořit udržitelnější život nás všech. „Je to akce, která byla poprvé zorganizována v roce 2008 v Anglii. Aktivistka Rachelle Strauss přišla s tím, že by bylo dobré upozornit všechny lidi na to, že vzniká přemíra odpadu,” vysvětluje Veronika Nováčková.

Přitom ne všechen odpad je skutečně recyklován. Většina se odváží na skládky, nebo do spaloven, což životnímu prostředí značně přitěžuje. V roce 2015 se do této akce zapojila i Česká republika. Po celé republice se organizují akce, workshopy i přednášky.

Jak začít

Do ochrany naší planety se můžou zapojit i děti. Často to bývají dokonce ony, kdo k zero waste životnímu stylu přivedou rodiče. Kromě třídění odpadu je věci používat opakovaně. Například igelitové sáčky, lahve na pití nebo různé plastové krabičky na svačiny do školy.

„Ve školách se děti už dlouho učí o třídění, já si myslím, že to je úplně takový základ, co jak třídit, kam co patří,” říká Veronika. Školy by se ale měly zabývat i informacemi o tom, jak odpad omezit. „Třídění je úplný základ, nutnost, ale v dnešní době už nám tak připadá i předcházení vzniku odpadu,” dodává. 

Udržitelnost výměnou

Přispět záchraně naši planety lze i takzvaným swapem. „Swapy jsou vlastně výměnné akce. Z dřívějších dob známe různé bazary, kam se chodí nakupovat použité věci z druhé ruky a platí se za ně. Rozdíl od bazarů je ve swapech ten, že tam si bereš věci zdarma a zároveň tam můžeš své věci, které jsou přebytečné, které doma máš, a nevíš co s nimi, odnést,” popisují. Swapy mohou být skoro na cokoliv. Oblečení, květiny, knihy i domácí potřeby. Dáte tak vámi nepoužívané věci nový život.

Pokud vás zajímá, co je to Green Deal a jak si na něj dát pozor, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva
Spustit audio

Související