Recyklace má smysl. Co všechno se dá získat z obyčejné tužkové baterie?

1. září 2023

Kam s použitým bateriemi a elektrospotřebiči? Kolik ročně vytřídíme baterií? A k čemu je to vůbec dobré? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Barevné popelnice na tříděný odpad zná snad každý – modrý kontejner na papír, žlutý na plasty a zelený na sklo. Třídit se ale dají i jiné materiály, třeba kovy, bioodpad, baterie nebo spotřebiče.

Čtěte také

A právě na třídění baterií se často zapomíná. Odnést je můžete sběrná místa, která jsou umístěna všude možně, třeba i v obchodech, kde se elektronika kupuje. Zatím se nám daří třídit zhruba 1600 tun baterií a akumulátorů. Zní to jako velké množství, ale je to asi jen 46 procent všech baterií na našem trhu.

A proč baterie vlastně třídit? Je to stejné jako s recyklací dalšího odpadu. Chráníme tím přírodu. Z běžné popelnice by se baterie dostaly do spalovny nebo na skládku a tam by se z nich uvolňovaly škodlivé látky. Ty se pak dostanou do ovzduší, půdy a povrchové a podzemní vody.

Navíc tříděním získáme důležité suroviny. Například z běžných tužkovek se recyklací získá ocel, mangan, nikl a měď. Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Tento díl byl připraven ve spolupráci se školním vzdělávacím programem Recyklohraní.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související