Kambodžané se neradi hádají a kvůli komárům jsem skončila v nemocnici, vzpomíná pracovnice neziskovky

30. červen 2023

Michaela několik let a koordinuje projekty v Kambodži, které pomáhají místním. Jak se tam žije?

Michaela Vacková je projektová koordinátorka neziskové organizace. Pracuje v Kambodži. To je podle ní krásná země. Je dvakrát větší než Česká republika a má skoro 17 miliónů obyvatel, z nichž 80 % stále žije na venkově. A právě o tom si s Evou Sinkovičovou povídala v Klubu Rádia Junior.

Míša měla vždy dobrodružnou duši a už během střední a vysoké školy cestovala všude po světě. Pak vystudovala jihovýchodní asijská studia na Humboldtově univerzitě v Berlíně a začala pracovat v neziskové organizaci diakonie Českobratrské církve evangelické.

Co dělají neziskovky?

Nezisková organizace, pro kterou Míša pracuje, poskytuje rozvojovou pomoc tam, kde lidé nemají takové podmínky a dostatek peněz, aby dostali kvalitní vzdělání nebo zdravotní péči. S humanitární pomocí pak míří do oblastí, které jsou zasaženy nějakým konfliktem nebo katastrofou. Rozdává tam jídlo, zajišťuje ubytování, a tak podobně.

„V Kambodži působíme ve dvou hlavních oblastech a to jsou zemědělství a hygiena,“ přibližuje Michaela. Farmářům pomáhají při zpracovávání jejich plodin, aby je mohli dobře prodat. V některých vesnicích je zemědělství jediná obživa. Když třeba vlivem sucha přijdou místní o úrodu, je to problém. Pracovníci neziskovek je proto školí například i v chovu kuřat, aby si mohli v nouzi vydělat jinak. „Zásadní je, že je naučíme, jak se o ně starat, aby byla kuřata zdravá,“ vysvětluje Míša. 

Česká nezisková organizace Diakonie farmáře v Kambodži učí, jak chovat kuřata

Chudým rodinám a školám, které často nemají ani vlastní záchod a děti si nemají kde umýt ruce, zase zajišťují lepší hygienické podmínky. 

Nejhorší jsou komáři!

Nebojí se pracovat na tak odlehlých místech a nezažila nějaká nedorozumění? „Kambodžané jsou velmi milí lidé a nemají rádi konflikty,“ říká. „Nezvyšuje se tam vůbec hlas. V momentě, když tam přijde někdo, kdo křičí, tak nechtějí s tím člověkem komunikovat. Ale samozřejmě tam dochází k častým nedorozuměním kvůli jazykové bariéře.“

Nepříjemné zážitky z Kambodže má spojené zejména s hmyzem. „Byla jsem od komárů poštípaná tolik, že jsem musela k doktorovi a otevřely se mi mokvavé rány. A tedy největší problém jsou tam za mě švábové,“ vypočítává místní obtížné breberky, mezi které patří i velká klíšťata.

Kde všude už Míša byla a kam se chtěla ještě podívat? Poslechněte si celý rozhovor, který si můžete pustit nahoře v článku pod obrázkem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související