Kdo umí číst, umí naprosto všechno aneb jak se neučit a mít stejně skvělé známky

30. leden 2023

Josef Vavřík objíždí školy a ukazuje dětem, že čtení má „kouzelnou“ moc. Co všechno dokáže? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Výkonný ředitel Nadačního fondu Lepší život Josef Vavřík s manželkou Radkou zavítali do Klubu Rádia Junior, aby představili svou práci. Jejich cílem je vzbudit v dětech lásku ke čtení a podpořit jejich zájem o kvalitní knihy.

Je pravda, že děti nečtou?

„Využíváme knihy z nakladatelství Advent-Orion. Děláme čtenářské aktivity na školách a čtenářskou gramotnost mateřských školkách,“ popisuje Josef Vavřík činnost svého nadačního fondu.

„Všeobecně se říká, že děcka nečtou. Já můžu říct, že to není pravda, protože kam my přijedeme, tak všechny děti čtou,“ říká Josef. „Jezdíme totiž do škol a radíme žákům, jak se neučit a mít stále dobrý známky.“ A kdo by tohle nechtěl umět, že?

Je to kouzlo!

Jak na to se děti dozvědí například v knize Zlaté ruce od Bena Carsona. Josef z ní čte žákům při svých návštěvách škol.

V téhle knížce totiž objevíte jednu důležitou věc: Kdo umí číst, umí naprosto všechno. A jak připomíná Josef: „Vy, děti, umíte taky naprosto všechno. Pokud něco nevíte, tak si to najdete v knížce, přečtěte si to a už to víte. Tak je to jednoduché. Je to prostě kouzlo.“

Chcete se o téhle „kouzelné“ metodě dozvědět něco víc? Poslechněte si celý rozhovor, který pro vás připravila Jitka Slezáková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související