Když mozek klame. Týká se i vás Mandela efekt?

13. březen 2024

Mohou se tisíce lidí stejně mýlit? Potvrzuje to existenci paralelních vesmírů? A co s tím má společného známý politik? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Má pokémon Pikachu černý konec ocásku? A jmenuje se štěňátko z knihy Karla Čapka Dášenka? Pokud jste odpověděli ano, i vás se týká takzvaný Madela efekt. Oblíbený pokémon totiž nemá černý ocásek a Čapkův foxteriér je Dášeňka. 

Může za to mozek

Mandela efekt se týká lidského mozku a kolektivní (tedy skupinové) paměti. Někdy si zkrátka lidé nezávisle na sobě „pamatují“ něco, co není pravda.

Oni jsou ale přesvědčeni, že ano. Mozek si totiž občas něco chválně vybavuje tak, aby to zapadalo do běžného přesvědčení okolí. Jak to přesně funguje vám Eva Sinkovičová vysvětlí v audiu.

Nelson Mandela (South African former President Nelson Mandela casts his vote in South Africa's general elections accompanied by his daughter Zinzi Mandela (L) in Johannesburg on April 22, 2009)

Proč Mandela?

Název tehle efekt dostal podle politika a bojovníka za lidská práva Nelsona Mandely. Ten zemřel v roce 2013, ale mnozí byli při dotazování přesvědčeni, že zemřel už v 80. letech minulého století ve vězení. Desítky tisíc lidí by přísahaly, že si pamatují, jak se o tom tehdy mluvilo v médiích, i když to tak nebylo. Zajímavé, že?

Potvrzuje Mandela efekt existenci paralelních vesmírů? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související