Když tě nikdo nezná, nemáš jinou možnost, vzpomíná na své začátky na ulici písničkářka Kaczi

20. říjen 2023

Jak a proč si vytvořila své umělecké jméno? Co je to busking, se kterým zavítala až do Japonska? A co všechno jí přistálo ve futrálu?

Hostem speciálního vysílání z mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio 2023 v Olomouci byla písničkářka Kaczi, která s Českým rozhlasem úzce spolupracuje. Moderátory Kláru Novákovou a Petra Ševčíka zajímalo, jak vzniklo její umělecké jméno, nebo které světové město ji při hraní na ulici nejvíce zaujalo.

Jméno s polským nádechem

Kaczi pochází z pohraniční oblasti Beskyd. A právě hory jsou tím, co její tvorbu nejvíce inspiruje a ovlivňuje. V roce 2012 vyhrála talentovou soutěž a od té doby se snažila prosadit v různých ulicích světa. Ale aby si ji lidé lépe zapamatovali, musela si vytvořit umělecké jméno

„Začínala jsem kolem roku 2012, tak jsem buskovala, což je pro některé, kteří neví, hraní na ulici. Přivydělávala jsem si po různých evropských městech a celé moje jméno, Kateřina Kouláková, bylo dlouhé a nikdo ho nemohl vyslovit,“ vypráví. Proto si vzpomněla na místo, odkud pochází. V Polsku se totiž hláska Č píše jako CZ. A tak se umělkyni Kačce vloudila do jména a vymyslela si jméno Kaczi.

Pouliční zkušebna

S novým jménem rodačka z Beskyd vycestovala do světových ulic, kde se věnovala již zmíněnému buskingu, pouličnímu hraní. „Když tě nikdo nezná, tak nemáš jinou možnost, kde prorazit,“ směje se zpěvačka. „Byl to tvrdý chleba, takhle se postavit na ulici a začít hrát, ale pro mě to byla taková zkušebna, naučila jsem se i pořádně na harmoniku, vyzpívala jsem se, protože tam se člověk musí pořádně namáhat, aby něco vyzpíval, a hlavně máte hned zpětnou vazbu od lidí,“ doplňuje.

Začínala vystupovat v Olomouci, ze které se dostala až do Japonska nebo do španělské Barcelony, ve které se jí zalíbili energičtí a temperamentní lidé. „Ve srovnání třeba s tím Japonskem, kde jsou na pohled milí, nápomocní, ale uvnitř takoví hodně chladní,“ říká.

Je tváří kampaně Daruj krev s Českým rozhlasem, pro rozhlas vytvořila vánoční písničku Čtyři svíce a dnes pro ni můžete hlasovat v Hitparádě Rádia Junior. Co zajímavého ji přistálo místo drobných ve futrálu od harmoniky a čím je inspirované album, které připravuje? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související