Když vás trápí tréma, pokuste se přelstít tělo a pomozte si správným dýcháním

15. červen 2021

Pomoc, mám trému! Dá se s tím něco dělat? Psycholožka Bára Downes uklidňuje, že tréma je přirozená a dá se s ní pracovat. Třeba správným dýcháním.

Znáte to – máte před někým přednést referát, nebo zarecitovat básničku a najednou to přijde. Tréma! Nedokážete ze sebe vyloudit hlásku, buší vám srdce a vy rudnete a rudnete... Romana Růžičková a Psycholožka Bára Downes se v Klubu Rádia Junior podívali na to, kde se tréma bere a co s ní jde dělat. 

Tréma je vrozený strach

„Je to vlastně taková forma strachu z toho, co si o mně budou ostatní myslet,“ vysvětluje Bára, v čem spočívá tréma. „Ono se často říká: To ti může být jedno, co si druzí myslí. Vůbec si toho nevšímej,“ popisuje rady lidí, jak tenhle pocit překonat.

Jenže to prý snad nikdo neumí, protože tenhle strach je nám vrozený. Jsme totiž společenští tvorové a už odpradávna je důležité, jak nás druzí vnímají. Bez ostatních by totiž člověk kdysi těžko přežil, a tak se snažil, aby ho nevyloučili ze svého středu.

Jak oblafnout tělo při trémě?

Strach nás připravuje na nějakou akci. Většinou na únik z nebezpečí, nebo na boj. Když mozek vyhodnotí, že nejde dělat nic z toho, ztuhneme. A to se nám může dít při trémě.

Dá se tělo nějak přechytračit, abychom se nečervenali a „nezamrzli“? Musíme ho přesvědčit, že se nám neděje nic špatného. A k tomu nám podle Báry může pomoci i správné dýchání. Poslechněte si rozhovor a poradí vám, jak na to.

To ale není jediný tip naší psycholožky. Prozradila taky třeba, proč mají hodně malé děti menší trému, než ty, co už jsou ve škole. Pusťte si rozhovor a všechno se dozvíte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související