Kočky mňoukají, jen aby zmanipulovaly lidi. Mezi sebou se dorozumívají jinak. Jak?

9. prosinec 2022

Oblíbení domácí mazlíčci mňoukání využívají pro komunikaci s lidmi. Mezi sebou ho používají jen v určité fázi života. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Jak dělá kočička? Mňau, mňau. To zná přece každé malé děcko. Jenže ono je to trochu sporné. Dospělé kočky se ve skutečnosti mezi sebou dorozumívají úplně jinak. Mňoukání se v kočičím světě vyskytuje jen u koťat, která tak komunikují se svou matkou.

Čičinky si „povídají“ pomocí pachu, výrazu obličeje a řeči těla. Odborníci si myslí, že když kočkám došlo, že tyhle signály lidé číst neumí, vyzkoušely na ně mňoukat. Zabralo to. Mňoukání je pro ně tedy taková forma manipulace, když chtějí člověku vyjádřit své potřeby.

Chcete se dozvědět víc? Poslechněte si podcast Zvídavec a Eva Sinkovičová vám to prozradí. Nastražte uši a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související