Koktání překonal zpěvem. Na otázky, proč se líčí, odpovídá Vojta Marek slovy: Proč ne?

24. únor 2022

Image skladatele, zpěváka a hudebního publicisty Vojty Marka přitahuje pozornost. Jaké hudbě se věnuje a jak se vypořádal s koktáním? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Nejprve skládal písně pro ostatní. Od loňska už i pro sebe. Teď je mu 21 let a nebojí se být sám sebou. Proč se začal líčit? Má pro něj make-up a extravagantní styl oblékání hlubší smysl? Jak se vypořádal s koktáním? I na to se ptala Klára Nováková.

Podpora rodiny

Svou první písničku složil v pěti letech. Byla o jeho lásce z první třídy. „Jmenovala se Lara a byli jsme do sebe hodně zamilovaní,“ vzpomíná Vojta. Až v deváté třídě v sobě objevil dostatek odvahy k tomu, aby si přiznal, že se mu vlastně líbí kluci. Jeho blízcí to už tušili a přijali to v pohodě.

Vojta Marek

„Táta je v tomhle řízek. Říká, choď si klidně s holkou, klukem, avatárem, to je mi jedno. Měj na hlavě třeba pytel od brambor, to je mi jedno. Ty vypadáš pokaždé dobře, tobě sluší všechno a tečka,“ popisuje Vojta hrdě.

Make-up ukazuje, jak se cítí

Na dotazy proč se líčí, odpovídá: „Proč ne? Protože mě to baví a protože mi to pomáhá dokreslit moji náladu a to, jak se cítím.“ Nošením make-upu se proslavily i jeho mužské hudební idoly, jako byl David Bowie nebo britské kapely založené v sedmdesátých letech minulého století, The Cure a Joy Division. 

Tito muzikanti ho ovlivnili i hudebně. Skladby Vojty Marka často vychází z gothického rocku, jsou temné, melancholické a rád v nich používá hororové efekty, třeba tříštění skla a tajemné kroky.

Koktání překonal zpíváním

Hlavu si už nedělá ani z koktání, které se v jeho řeči občas projeví. „Když jsem měl šest, sedm, osm, devět, tak mi to vadilo hrozně. A měl jsem chvíle, kdy jsem se za to nenáviděl. To jsem se zadrhával fakt hodně, že jsem nemohl započnout větu,“ vzpomíná.

Na logopedii, tedy k odborníkům na vady řeči, nikdy nechodil. Našel si svou vlastní medicínu. „Já si myslím, že mi v tom pomohlo zpívání, protože když člověk zpívá, tak se nezadrhává. Což je hrozně zajímavý a vždycky mě to fascinovalo,“ svěřuje se Vojta.

Proč o zpěvačce Naty Hrychové mluví jako o své dceři? Chtěl by skládat hudbu s Pokáčem? Pomáhá mu někdo s anglickými texty? Nazpívá někdy písničku v češtině?

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související