Kolik karátů má ryzí zlato a v jaké zemi jsou největší zásoby nevytěženého žlutého kovu?

24. leden 2024

Co znamená zlatá horečka? Je zlato jedlé? A existuje fobie, která se projevuje strachem z tohoto vzácného kovu? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Zlato nerezaví, je odolné, ale zároveň poměrně měkké. Tento dobře tepelně i elektricky vodivý drahý kov žluté barvy je také těžký, skoro třikrát více než železo.

Zatím těžaři vytěžili více než 200 000 tun a dalších zhruba 53 000 prý zbývá pod zemí. Nejvíce nevytěženého zlata pak čeká na těžbu v Austrálii. Zlato má nejrůznější využití. ne každý po něm ale touží. existuje totiž fóbie (tedy strach) ze zlata. Říká se tomu aurofobie.

Zlato se využívá i v cukrařině. Je libo čokoládovou pralinku s plátky zlata?

Ryzost zlata se udává v karátech. Ty určují jaký podíl ryzího (tedy čistého zlata) se ve slitině nachází. Ryzí zlato má 24 karátů. V této podobě je ale opravdu příliš měkké. A to je například pro výrobu šperků dost nepraktické. Na západě se proto nejčastěji využívá čtrnáctikarátové zlato.

Jak se projevuje zlatá horečka? K čemu všemu se zlato využívá?Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související