Jak vzniká perla, jak poznat tu pravou a co se s ní stane, když ji dáte do octa?

30. srpen 2023

Kolik kilo váží největší perla? Dá se rozpustit v octu? A která barva je nejvzácnější? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Perly jsou jediné organické drahokamy. Jsou totiž produktem některých mořských i sladkovodních mlžů, perlotvorek a perlorodek. Perla však vznikne jen tehdy, pokud mezi lasturu a plášť vnikne například zrnko písku nebo malý kamínek. Mlž chce zabránit poranění a dráždění a postupně obaluje cizí těleso perleťovými vrstvami a pomalu vzniká lesklý skvost.

Nejvzácnější jsou černé perly. Největší perla na světe vážila 6 kg!

Perly dělíme na mořské a říční a také na přírodní a kultivované. Tak říkáme těm perlám, na jejichž vzniku se podílel člověk. Existují totiž farmy, kde do mlžů lidé schválně vkládají cizí tělesa, aby se proměnily a perlu.

V perlových farmách do mlžů schválně vkládají cizí tělesa, aby z nich vytvořili perlu

Koupit si můžete i umělou perlu ze skla nebo umělé hmoty. Jak je rychle rozeznat? Pravé perly jsou po vytažení z krabičky chladné, jsou těžší než ty umělé a při dopadu na zem z výšky kolem 50 centimetrů skáčou. Největší dosud objevená perla vážila neuvěřitelných 6 kilo!

A jak je to s tím octem? Traduje se, že se v něm úplně rozpustí. Tahle pověra není daleko od pravdy. Ocet povrch perly naleptá, a když ji tam necháte dostatečně dlouho, rozpadne se. Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související