Kolik trusu vyprodukuje holub za jeden rok a proč mu škodí lidské vlasy?

27. červen 2022

Proč jsou holubi obdivuhodní ptáci? Jakou vzdálenost dokážou urazit a je pravda, že přenášejí nemoci? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Ve velkých městech lidé na holuby spíše nadávají. Považují je za špinavé a otravné. Navíc znečišťují ulice i památky. Jeden holub za rok vyprodukuje zhruba 10 až 12 kilo trusu. A jen v Praze žije více než 100 000 holubů. Přitom jsou to jinak obdivuhodní ptáci. Jejich chytrost se přirovnává k inteligenci tříletého dítěte.

Bílá holubice je symbolem čistoty a míru

Navíc mají skvělý orientační smysl. Zvládnou si zapamatovat cestu dlouhou zhruba 10 000 kilometrů! Neví se přesně, jestli se orientují podle hvězd, slunce, magnetických siločar, nebo letí podle čichu. Ať už je to jakkoli, poštovní holubi se odedávna používali k doručování vzkazů. 

Jak rychle dokáže holub letět? Jaké druhy existují? A proč jim škodí lidské vlasy? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související