Lidský talíř není psí miska. Psovi nedávejte čokoládu, slaná jídla ani kosti, varuje veterinář

18. říjen 2023

V Klubu Rádia Junior si budeme povídat o nemocích pejsků a jejich stravě. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Veronika Hájková, moderátorka a zvířecí agentka Klubu Rádia Junior, si tentokrat povídala s veterinářem Michalem Čechem. Bavili se o tom, co může trápit pejsky a co my, páníčci, děláme někdy špatně.

Krmení pejsků

Čtěte také

Když něco našeho čtyřnohého mazlíčka trápí, často to prožíváme hůř, než kdyby trápilo něco nás. O to víc, když ten problém způsobíme sami třeba špatným krmením. „Velmi častým problémem jsou třeba kosti. Majitelé krmí kostmi nebo výjimečně dají psovi, kterému chtějí přilepšit, třeba kuřecí krky,“ říká veterinář.

Kosti mohou nepěkně ovlivnit trávicí systém pejska a dráždit mu zažívací trakt. Z toho samého důvodu by třeba velká plemena neměla dostávat pouze jednu velkou porci granulí za den. Doporučuje se krmivo rozdělit. 1/3 jim dát dopoledne, 2/3 odpoledne nebo večer, ideálně po dlouhé procházce.

I když pejsek dojemně žebrá, lidské jídlo by dostávat neměl

Vždy na vodítku

Při procházce mohou si sníst něco nevhodného a neznámého, co může vést k mnohem vážnějším problémům. „Otravy můžou vzniknout venku, velmi často vznikají hlavně po tmě, když pejska pustíme bez vodítka, on se někam zaběhne, najednou přiběhne a může se kolikrát už začít motat,” popisuje Michal.

První příznaky se ale můžou projevit až doma po několika hodinách. Bohužel ale není možné zjistit, čím a jak byl pejsek otráven. Proto je nejlepší prevencí mít ho vždy na vodítku a v dohledné vzdálenosti.

Nepřítel čokoláda

Otrávit se psi můžou i doma a to hlavně čokoládou, která jim voní i chutná. „Menší problém je mléčná čokoláda. Čím více hořká, čím více procentní, tím větší problém,” varuje veterinář.

Když velké množství čokolády sní malé plemeno, může to znamenat opravdů vážné ohrožení psa. Zkrátka to, co patří na lidský talíř, nepatří do psí misky. A to ani slaná či kořeněná jídla.

Jakých kuriózních případů byl veterinář Michal Čech svědkem a jak pomoci přehřátému pejskovi, se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související