Mám dost velkou sílu? Poslechněte si první díl podcastu Superhrdinka

16. leden 2024

Říkali jste si někdy, že byste chtěli mít obrovskou sílu? Tak Alex právě dneska něco takového potkalo. Podaří se jí zachránit včas kocoura, který uvízl na stromě? A v jakém předmětu by se mohla supersíla hodit nejvíc? 

Paní učitelka Jitka a pan učitel Vojtěch si pro vás dneska připravili pořádnou výzvu. Chcete si i vy vyzkoušet, jestli náhodou nemáte supersílu? Zkuste si experiment s názvem „neobyčejně obyčejné vejce“.

  • Krok 1. Najděte syrové vejce
  • Krok 2. Prohlédněte ho, jestli není prasklé nebo jinak viditelně poškozeno
  • Krok 3. Vložte ho do igelitového sáčku (pro jistotu)
  • Krok 4. Vezměte vajíčko do dlaně jedné ruky
  • Krok 5. Zkuste ho rozmáčknout, ale pozor, pěkně celou dlaní!

Jestli se vám to podařilo, možná přece jenom supersílu máte. Pokud se to ale nepovedlo, nezoufejte!

„Vejce je sice známé svou křehkostí, o hranu misky ho rozbijete snadno, v dlani je to ale jiné,“ vysvětluje Jitka Houfková.

Skořápka je nesmírně odolná vůči rozprostřené síle. Když se snažíte vejce rozmáčknout v dlani, působíte na něj docela velkou silou, ale na velké ploše, protože tlačíte dlaní. Když ale rozbíjíte vejce o hranu misky, je síla soustředěna jen do malé plošky, dalo by se říct do jednoho místa.

Jak si odolnost skořápky vajíčka lépe představit?

Díky fyzice víme, že síla působící na malou plochu způsobuje velký tlak a ten způsobí rozbití vajíčka. Podobně, když šlápneme na něco ostrého, třeba malý kamínek, bolí nás to a můžeme si poranit kůži. Stejně velká síla, která působí na velké ploše, ale způsobuje menší tlak a tomu může skořápka odolat. Opět podobně, když šlápneme na velký kámen, většinou se nezraníme. Nerozbitnosti skořápky navíc pomáhá její tvar. Skořápka vajíčka připomíná oblouk, který využívali už dávní stavitelé, a oblouky domů, kostelů a hradů, jak víme, bývají pevné,“ dodává pan učitel Vojtěch.

Alex radí:
Než se pokusíte rozmáčknout vejce, poproste o pomoc rodiče! Skořápka umí bejt pěkně ostrá, tak pozor, ať se nepořežete!

Všech 5 dílů podcastu Superhrdinka je k poslechu na webu Radia Junior i v aplikaci mujRozhlas. Objevujte svět fyziky zábavnou cestou s námi! >>

Napsala a režírovala: Anna Vošalíková
Vypráví: Tereza Dočkalová
Zvukový mistr: Dominik Budil, Jaroslav Pokorný
Hudba: Jaroslav Pokorný
Premiéra: 16. 1. 2024
Odborná spolupráce: Zuzana Sikačová
Odborná spolupráce na didaktické části:
Jitka Houfková a Vojtěch Žák

autor: agf
Spustit audio

Související