Máte pořád hlad, ale velkou svobodu, popisuje život profesionální basketbalistky Pamela Effangová

8. září 2023

Jaké to je hrát profesionálně basketbal v ČR? Kolik hodin denně se mu musí věnovat a jak zvládá tlaky na výkon? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Maminka z ní chtěla mít umělkyni, Pamela Therese Effangová se však stala profesionální basketbalistkou. Kromě toho trénuje mládež, cestuje, chalupaří a taky moderuje podcast o basketbalu. Této hře se věnuje od dětství. Pochází z Prahy, ale hraje za Sokol Hradec Králové za Hradecké lvice. V roce 2023 se dokonce probojovala do ženského národního týmu a byla nominovaná do zápasu kvalifikace o ME 2023. Vedle toho stihla taky vystudovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy středoevropská studia. 

Tři hodiny tréninku denně

Jak vypadá den takové profesionální basketbalistky? „Začínáte ranním tréninkem, ale to ranní je možná příliš silné slovo, protože trénink začíná v 10:30. Takže když máte to štěstí jako já a bydlíte pět minut od haly, tak stačí vstát takových 10 hodin. Dáte si snídani, protože bez ní by to nešlo,“ popisuje Pamela.

„Potom vyrazíte, v 10:25 už jste rozcvičení a máte střelbu. To máte tak hodinu, možná hodinu a půl trénink. Ten není nikterak náročný. A potom máte osobní volno a čekáte do večerního tréninku, který obvykle bývá týmový. Ten bývá kolem šesté a trvá třeba dvě hodiny. Na ten už musíte být dobře kondičně i mentálně připraveni. Je velice fyzicky náročný.“

Máte pořád hlad

Pamela má tedy celkem velkou svobodu, i když musí dodržovat určitou životosprávu, aby měla kondičku. „Co leze hodně do peněz, když jste sportovec, jsou útraty za jídlo,“ říká. Pořád jíte, snědli byste doma normálně celou lednici, protože máte pořád hlad,“ dodává sympatická sportovkyně.

Co běžný člověk zvenku už moc nevidí, je tlak na výkon. Také jí hodně píšou fanoušci na sociálních sítích, a i když jsou to většinou hezké zprávy, najdou se i ty ošklivé.

Plány do budoucna

Na svůj klub Pamela nedá dopustit a přestup k jinému českému týmu si nedovede představit. „Po takové době v jednom klubu by mi to přišlo jako vlastizrada. Takže jedině do zahraničí,“ směje se. Už dostala několik zajímavých nabídek, a tak se možná na příští sezńu vypraví za hranice.

Co Pamela dělá ve volných chvílích a jaký je její sen? Poslechněte si celý rozhovor, který s ní připravila Eva Sinkovičová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související