Měl jsem vlastní představu, jak dělat moderní rap, vzpomíná Jonáš Červinka alias Lipo

2. únor 2024

V roce 2022 byl čtvrtý v anketě popularity Český slavík. Možná znáte jeho velký hit Jednou jsem slíbil, který hrajeme i u nás na Rádiu Junior. Proč psaní básní nikdy nevyjde z módy a kde hledá Jonáš hudební inspiraci? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Známý český rapper, básník a režisér videoklipů Jonáš Červinka s přezdívkou Lipo vystudoval střední uměleckoprůmyslovou školu v Jablonci nad Nisou. Pak estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je jedním ze zakládajících členů kapely BPM (neboli Básníci Před Mikrofonem). Později se ale vydal na sólovou dráhu a svou tvorbou představuje lidem vizi moderního rapu. V klubu Rádia Junior si povídal s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Co ho vlastně k rapu přivedlo? Začínal tak, že se věnoval psaní básní, tedy poezii. „Já jsem se k hudbě dostal vlastně skrze text, protože jsem si říkal, možná by ty básně vlastně šly zhudebnit,“ vzpomíná. „A v tu dobu jsem poslouchal i rap a říkal jsem si: ‚Vždyť to je vlastně ta cesta! Jenom to necítím tak, jak se to prezentuje v Čechách nebo v Americe. Mám nějakou svoji vlastní představu, jak by se to mohlo dělat.‘ A tak vznikl projekt BPM.“

Chcete o oblíbeném hudebníkovi zjistit víc? Co na sebe prozradil? Poslechněte si celý rozhovor v audiu pod fotkou nahoře v článku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související