Mladí ochránci vybízejí k procházkám: Ztráta kontaktu s přírodou je to nejhorší, co nás může potkat, říkají

16. červenec 2023

Martin je předsedou a duší spolku Pestré Polabí. Společně s bratrem Pavlem je baví chránit přírodu. Cílem spolku je podpora biodiverzity v krajině východního Polabí. Co to vlastně je biodiverzita? A co může každý z nás udělat pro to, aby se nám tady žilo hezky? Moderuje Jitka Slezáková, ČRo Pardubice. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Martin vede spolek Pestré Polabí. Jeho bratr Pavel se ochraně přírody také věnuje. Je to entomolog. To znamená, že ho zajímá hmyz. Snaží se tento obor propagovat, protože se domnívá, že v současné době čelí úpadku zájmu. „Dřív těch entomologů, zejména těch mladých sběratelů motýlů a brouků, bylo daleko víc než dnes. Je to možná právě třeba elektronikou a sociálními sítěmi, že už dneska  ty děti můžou nacházet nějaké jiné záliby,“ vysvětluje.

Bratři spojili síly a snaží se skoro u každé obce jejich regionu vytipovat území, kde můžou občané pozorovat například motýly a rostliny. To je podle Pavla velmi důležité. „Pokud ztratíme kontakt s přírodou, tak to je to nejhorší, co nás může potkat,“ myslí si. Cílem spolku je, aby lidé nemuseli za přírodními krásami cestovat do speciálních parků a rezervací.

Zajímá vás, co všechno kluci dělají? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související