Motýly můžete pozorovat i v zimě. Někteří se líhnou s příchodem mrazů

22. říjen 2021

Víte, že motýli se líhnou i v mrazech? Které můry přezimují, a které ne? Expert na hmyz Vladimír Hula prozradí, jak je nalákat.

Moderátorka Veronika Hájková má někdy záludné otázky. Třeba jestli je motýlům v zimě zima. „Asi ano,“ směje se odborník na hmyz neboli entomolog Vladimír Hula. I když vzápětí dodává, že to těžko zjistíme, protože se jich nemůžeme zeptat. Pravděpodobné to ale je, protože: „dělají všechno proto to, aby zimu přežili.“

Z ošklivky krasavcem

Jak se vlastně líhne motýl? „Motýli patří mezi hmyz s dokonalou přeměnou. Dokonalá proměna znamená, že larva je zcela odlišná od dospělce. Zjednodušeně řečeno dojde k přeměně z ošklivky v krasavce,“ vysvětluje Vláďa jeden z fascinujících zázraků přírody.

Tři vývojové fáze motýla – housenka (která se předtím vylíhla z vajíčka), kukla (do které se uzavřela housenka) a "hotový" motýl

Než takový krasavec vyletí k nebi, projede si několika fázemi od vajíčka, přes larvu (housenku), kuklu až po motýla. Zajímá vás, jak přesně to probíhá? Poslechněte si celý rozhovor.

Líhnou se i v zimě

Ne každý motýl se z kukly líhne na jaře. Někteří vyletí i v době, kdy se už objevuje první mráz. To je třeba případ krásného pabourovce jestřábníkového, se kterým se můžete setkat na Moravě.

Pabourovec jestřábníkový

Většina můr, které se líhnou s příchodem chladného počasí, přezimuje. To znamená, že se někam schová před mrazem, a když je tepleji (takzvaná obleva) vylézají ven a hledají si něco k snědku. Velmi jim chutnají třeba šípky, které jsou dostupné celou zimu.

Někteří jiní motýli ale přezimovat nepotřebují, protože žijí jen velmi krátce. Třeba zmíněný pabourovec poletuje jen tak čtyři dny, během kterých ani nepřijímá potravu.

Jak můžete i v zimě nalákat motýly, abyste je mohli pozorovat? Když si pustíte celý rozhovor, Vladimír vám prozradí, jak na to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související