Na Havaji si jako národní zvíře vybrali husu s přezdívkou nene. Proč má vlastní dopravní značky?

23. září 2024

Bernešce havajské hrozilo vyhynutí, naštěstí je snad z nejhoršího venku. Proč jí místní říkají nene? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Berneška havajská je kachnovitý pták, který žije pouze na Havajských ostrovech. Místní jí říkají nene, a to podle jejího typického volání. Tenhle opeřenec má na Havaji dokonce své dopravní značky. Na nich je napsáno, že tudy může přecházet nene a vy musíte zpomalit. Nedivte se, od roku 1957 jde o státního ptáka tohoto malého amerického státu. 

Berneška havajská zvaná nene má své vlastní dopravní značky

Většina divokých hus je stěhovavá, berneška havajská ale zůstává na jednom místě. Zajímavé je, že není nijak zdatný plavec (žije na souši) ani letec. Dříve šlo o poměrně hojného ptáka. Po osídlejí Hanvaje člověkem se tam ale dostala i dravá zvířata, která tam do té doby nežila.

Berneška havajská zvaná nene žije na souši

Krysy, mangusty nebo divocí psi a kočky začali bezbrannou nene ve velkém lovit a tpo dostalo její stavy až na pokraj vyhynutí. Záchrana naštěstí na poslední chvíli přišla a dnes jsou stavy v přírodě mnohem vyšší než před lety.

Kde se berneška na havaji vzala? Dá se ochočit? A co jí chutná? Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související