Natáčí vědecký pořad pro děti. Chtěli jsme to dělat jinak než youtubeři, říkají tvůrci Zvěda

17. březen 2023

Zábavný pořad Zvěd vzniká ve spolupráci s Akademií věd a Déčkem. Kdo ho vymyslel a proč? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Eva Sinkovičová si do Klubu Rádia Junior pozvala tvůrce seriálu Zvěd, Vojtěcha Klingera a Amálii Kovářovou. Společně probrali začátky i tvorbu vzdělávacího seriálu, který můžete sledovat na Déčku.

Pořad Zvěd vzniká pod záštitou Akademie věd České republiky. To je vědecká instituce, která stojí za množstvím výzkumů. Snaží se dětem přiblížit nejrůznější odborná bádání, poznání a vědecké objevy zábavnou formou. To by ale nešlo bez dvou hlavních aktérů, popularizátorů vědy, kterými jsou právě Vojta a Ami.

Zvěd a jeho začátky

První myšlenky pro přiblížení vědy dětem Adama napadly už při studiích v Anglii. „Bavily mě různé popularizační kanály, koukal jsem na to na YouTube a říkal jsem si, že je super vysvětlovat věci hravou formou, srozumitelně,“ popisuje prvotní nápad Vojta.

Spojil se s Ami, se kterou začali vymýšlet, jakým způsobem dětem vědecká poznání předat. Naskytla se jim příležitost spolupracovat s Akademií věd České republiky. „V tu dobu, kdy jsme to začínali dělat, bylo dost youtuberů, co dělali vědu,” říká Ami. „Pro mě bylo od začátku důležité přistoupit k tomu trošku jinak,” dodává.

Vědecký příběh

Zvěd byl nejprve ke zhlédnutí pouze na YouTube. Částečně se ale taky přesunul na Déčko. „Zázemí České televize to posunulo do neuvěřitelných možností. Ve druhé sérii jsme třeba měli ostrov se sopkou, která vybuchovala,” pochvaluje si Ami.

Oba se v pořadu snaží najít rovnováhu mezi zábavou, informacemi a srozumitelností. „Vojta chrání, aby věci byly správně, aby dávaly smysl, což dělá velmi dobře, a já zase se snažím, aby to bylo zábavné,” vysvětluje tvůrkyně.

První série seriálu studuje mozek. Jak ovlivňuje naše chování, jednání a psychiku. Ve druhé sérii je představena evoluce. Kde jsme se vzali, jací jsme, proč jsme tady i jak se organismy vyvíjely. Třetí série, která se stále tvoří, by nám měla přiblížit vzduch, který je pro nás něčím jako pro ryby voda.

V pořadu Zvěd se na Déčku vyskytuje taky Vojtova pomocnice fenka Maggie. Pusťte si Klub Rádia Junior a dozvíte se, jak takové natáčení se čtyřnohým miláčkem probíhá.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva
Spustit audio

Související